پراید ۵0 میلیون تومانی صدای خیلی از مشتریان ایرانی را درآورد. حالا در شرایطی که قیمتهای گزاف در بازار خودروی ایران ویراژ میدهند، دو خودروساز ایرانی چیزی حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان زیان به بار آوردهاند. ماجرا چیست که نه آب خوش از گلوی مشتریان ایرانی پایین میرود و نه صنعت خودروسازی ایران جان میگیرد؟
کارشناسان صنعت خودرو میگویند هزینههای سربار خودروسازان آنقدر زیاد است که توجیه تولید خودرو در ایران را زیر سوال برده است. براساس اعلام کمیسیون صنایع مجلس چیزی حدود یک چهارم نیروهای انسانی شاغل در شرکتهای خودروسازی مازاد هستند و علاوه بر این بهرهوری آنها و میزان مفید بودنشان پایین است. براساس استاندارد جهانی سهم هزینه سالانه کارگران باید حدود ٩درصد قیمت تمام شده یک خودرو باشد، اما در ایران این سهم تا ٥٠درصد هم میرسد. این موضوع درحالی رخ میدهد که خودروسازان ایرانی هزینههای زیادی برای مدیران کارنابلد، دخالتهای زیاد از اندازه رجال سیاسی در صنعت خودروسازی، تبلیغات، باشگاهداری و کارخانههای اضافه و بدون تولید میدهند و درنهایت این همه هزینه سربار از جیب مشتریان پرداخت میشود.
خودروسازی یا بانک شغل مسئولان
در حالی اعضای کمیسیون صنایع و معادن معتقدند که یک چهارم خودروسازان سایپا مازاد است که به گفته برخی از کارشناسان صنعت خودرو شرایط خیلی بدتر ازاین حرفهاست. فربد زاوه، تحلیلگر صنعت خودرو معتقد است نیروی انسانی فعال در صنعت خودروسازی ٣ برابر حد نیاز واقعی است.
او دراینباره به «شهروند» میگوید:«خودروسازان به بانک شغل دولت و مجلس تبدیل شدهاند و هرگاه هر مسئولی احساس میکند که نیاز به کسب محبوبیت بیشتری دارد به سراغ خودروسازان میرود تا آنها را مجبور به جذب نیروی بیشتر کند. این استخدامهای سفارشی همگی منجر به پایین آمدن بهرهوری در این صنعت بزرگ شده است.»
بر اساس آمار اعلامی ٤٨هزار نفر در مجموعه خودروسازی سایپا مشغول به کار هستند. مجموعهای که به گفته اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس حدود ١١هزار نیروی مازاد دارد، میانگین تولید روزانهاش حدود ١٨٠٠ دستگاه و ماهانه چیزی حدود ٣٦هزار دستگاه است. یک حساب کتاب ساده نشان میدهد که سرانه تولید به ازای نیروی انسانی در این قطب خودروسازی ماهانه چیزی حدود ١,٣ دستگاه است. البته این آمار مربوط به ایدهآلترین شرایط تولید در میان خودروسازان است و شرایط در مواقعی همچون گذشته که افت شدید را در تیراژ خودروهای تولید شده داشتیم به مراتب بدتر است.