در زمان وقوع استرس چه اتفاقی در بدن می افتد؟
بیاین یه نگاهی داخل بدنمون بندازیم تا ببینیم واقعا استرس چیه. در ابتدا استرس به عنوان یک احساس، یک واکنش به شرایط مشخصی شروع میشه. روش بدن برای آماده سازی ما برای یک چالش جدید. ممکنه حسی شبیه جلیز و ولیز تو وجودمون باشه، یا نگرانی، یا بی اعصابی، شایدم سردرد، عدم تمرکز یا حساسیت باشه.
بیاین فرض کنیم یه امتحان مهم در پیش دارین. ممکنه تصور کنی که استرس فقط تو مغزت اتفاق میوفته اما تحقیقات نشون داده. که تمامی بدنت میتونه تحت تاثیر استرس باشه. بیاین یکم دقیق تر نگاه کنیم.
وقتی عوامل استرس زا یا شرایطی بحرانی پیش میاد یا در موقیت استرس زا قرار میگیرید، هیپوتالاموس که منطقه کوچکی در مغزه سیستم هشداری در بدن شما رو به راه میندازه. از طریق مجموعه از سیگنال های عصبی و هورمونی، این سیستم غدد آدرنال که در بالای کلیه ها جای دارند رو تحریک میکنه تا مجموعه از هورمون ها شامل آدرنالین و کورتیزول رو در خون ترشح کنه. آدرنالین و کورتیزول سرعت تپیدن قلب یا همون ضربان رو افزایش میده و در نتیجه فشار خون بیشتر میشه و تامیین انرژی رو از این طریق افزایش میده.
کورتیزول که هورمون اصلی استرسه، میزان شکر یا همون گلوکوز رو در خون افزایش میده. به این پاسخ طبیعی، پاسخ استرس یا واکنش استرس میگن و میتونه در شرایط حاد مثلا زمانی که باید خیلی سریع ترمز بگیریم برای ما مفید باشه.
این واکنش ها، قدرت ما رو برای داشتن کارایی مناسب در شرایط تحت فشار، افزایش میده. در شرایط معمول تر و اگر درست کنترل بشه، واکنش استرسی میتونه باعث بشه شما کارایی بهتری مثلا در تمرین موسیقی تون، ورزش یا حتی امتحانتون داشته باشید.
مشکل اونجایی شروع میشه که بدن همیشه خودش به شرایط عادی بر نمی گردونه. و اگر بدن و ذهن شما در مدت زمان طولانی به صورت مزمن تحت استرس باشه ممکنه سلامتیتون رو تهدید کنه.
تاثیر کورتیزول و آدرنالین بر بدن
ضربان قلبتان بالا رود
سرعت تنفستان بیشتر می شود تا اکسیژن بیشتری دریافت کنید
استفاده و سوختن گلوکوز در مغز و عضله ها سریعتر و آسان تر می گردد
رگ ها را منقبض و خون را به سمت عضله ها هدایت می کند
سرعت تعریق را افزایش می دهد
کاربری دستگاه هایی چون دستگاه گوارش، تولید مثل و رشد، جهت تمرکز و استفاده انرژی در دستگاه های مورد نیاز دفاع و یا فرار در شرایط تهدید جانی را کند می کند
شرایط آمادگی بالا در بدن ایجاد می شود تا بدن به خواب نرود
مقادیر زیادی و متوالی کورتیزول و آدرنالین می تواند باعث شود:
به عروق و رگ های خونی آسیب رسد
فشار خون بالا رفته و احتمال حملات و سکته قلبی افزایش یابد
احتمال انواع سردرد، بی خوابی و افزایش وزن بیشتر گردد
ابتلا به دیابت نوع ۲
پوکی استخوان
خستگی مداوم
کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن
مشکلات حافظه
استرس لزوما منفی نیست. انواع استرس واکنش هایی ایجاد می کند که در گذشته ، باعث شد نیاکان ما زنده بمانند. بدون این قابلیت فوق العاده و پاسخ فرار جنگ یا فرار، نوع بشر نمی توانست تداوم یابد. نیاکان غار نشین و شکارچی ما در طول سالیان متمادی از تکامل توانستند با کمک این پاسخ بیولوژیکی خود و جوامع بشری را از خطرات متعدد حفظ نمایند.
در دنیای مدرن نیز می تواند استرس سالم بوده و باعث شود شما از تصادفی احتمالی جان سالم بدر ببرید، پروژه خود را به موقع تحویل دهید، یا در شرایط هرج و مرج، حواس خود را جمع کنید. روز ازدواج تان نیز می تواند از نمونه ای از انواع استرس خوب باشد.
در بررسی عوامل استرس زا همینطور باید به یاد داشت که میزان استرس کاملا به فرد تحت آن وابسته است. مثلا شما ممکن است عاشق حس چالش صحبت کردن در جمعی باشید در حالی که برادر یا خواهر دو قلو تان از آن وحشت دارد.
بنابراین باید گفت دو نوع “گروه استرس” وجود دارد: استرس مثبت یا Eustress و استرس منفی یا Distress. این دو نوع استرس نه با نوع عوامل استرس زا بلکه با چگونگی برداشت شخص از شرایط و عامل – تهدید منفی یا چالش مثبت – تعریف می گردند.
استرس مثبت پاسخ مثبتی به عوامل استرس زا است که از علائم آن می توان به احساساتی چون امید، معنا و انرژی فیزیکی و درونی اشاره نمود. این نوع از استرس تاثیر مناسبی روی میزان رضایت از زندگی و سلامتی دارد و باعث رشد شخصی می گردد.
sorce: https://irancontent.net/how-stress-works-and-affects-us/